Parhaimmillaan parisuhteessa

Lähdin kuusitoista vuotta sitten täysillä parisuhteeseen: minulla oli kiintymyssuhdenälkä. Kaipasin, että tämä suhde olisi turvasatamani – paikka, jossa korjaannun ja tulen ehjäksi. Janosin, että tämä olisi mahdollisuus, jossa kiintymyssuhdevelkani maksetaan takaisin. Tätä kaikkea en toki silloin tiennyt, sillä parisuhteeseen astuessani luulin olevani suhteellisen tyhjä taulu.

Nääntyvä ei rakkauden kohdatessaan pysty olemaan kohtuullinen. Nälkäni oli pohjaton, vaikka yritin sitä hillitä. Olisin kaivannut turvaa, läheisyyttä ja varmuutta paljon: laastareita moniin haavoihin. Halusin velkani takaisin saman tien ihmiseltä, joka ei ollut minulle mitään velkaa.

Kiintymyssuhdenälkäisenä on ollut vaikeaa luottaa, että rakkautta on tarjolla edelleen huomennakin. On ollut hankala uskoa, että enää ei tarvitse nääntyä. Omalla toiminnallani, peloillani ja ahdistuksellani, laitoin kapuloita rattaisiimme. Rakkauteen takertuva murtaa itse sitä varmuutta ja luottamusta, jota hän eniten parisuhteeltaan kaipaisi. Hän tukahduttaa hehkuvana loimuavaa liekkiä. Onneksi pystyimme vuosien myötä purkamaan rattaisiin heitettyjä kapuloita saamalla tukea, apua ja ymmärrystä.

Koen, että olen parhaimmillani parisuhteessa. Se ei ole minun ansiotani, vaan toimivan kiintymyssuhteen sekä hyvän parisuhteen parantavan voiman. Kun on vihdoin antanut luvan itselleen olla oma itsensä ja saanut siihen puolisolta turvan, tuen ja ymmärryksen, voi olla se kuka on. Kun voi olla oma itsensä, on helppoa olla parhaimmillaan. En todellakaan ole parhaimmillani aina, mutta parisuhteessa koen sitä syvimmiltäni olevani.

Tärkein matka itseeni on ollut luvan antaminen lukemattomia kertoja. Luvan antaminen tunteille, kivuille ja heikkouksille, luvan antaminen omille ominaisuuksille sekä luvan antaminen kaikelle hyvälle, mitä elämä tarjoaa. Arvokasta on ollut myös luvan antaminen sille, että ei tarvitse elää minkään ulkoisen käsikirjoituksen mukaan. Meidän tarinamme saa olla sen näköinen kuin se on, se ei ole kirjoitettu muita varten. Meidän tarinallamme on lupa olla meidän rosoisen kaunis kasvu- ja rakkaustarina.

Kuva: Jakob Owens

© Parempi avioliitto 2022

Jonotuslista Liity jonotuslistalle syöttämällä sähköpostiosoite alla olevaan kenttään.
You need to Login for joining waitlist.