Miksi pysyä yhdessä?

Olin mukana elokuussa kertomassa pohdintojani Aamulehden “Yhdessä hyvistä syistä” -artikkelia varten. Kirjoitin toimittajaa varten tekstin, johon kokosin ja avasin itsellenikin selvyydeksi, miksi toivon, että saisin pysyä yhdessä puolisoni kanssa. Tässä ovat listaamani syyt, miksi minun mielestäni avioliitosta kannattaa pitää huolta ja pysyä yhdessä. Työtä ja kasvua se vaatii, mutta on kokemukseni mukaan palkitsevaa, hedelmällistä ja onnellista. Tuleeko sinulle mieleen lisää syitä?

 

 1. Uudelleen rakastuminen omaan puolisoon. Kun vaikean vaiheen yli selviää yhdessä, on huikean ihana rakastua uudelleen omaan tuttuun ja rakkaaseen puolisoon. Tunne on vielä syvempi ja parempi kuin ensirakastuminen.

 

 1. Yhdessä kasvaminen on mahdollisuus kasvaa ihmisenä. Kun rinnalla on sinut jo aika hyvin tunteva ihminen, yhdessä voi kasvaa ehjemmäksi ja vahvemmaksi toinen toistaan peilaten ja hioen.

 

 1. Yhdessä ristiriitoja selvittämällä ei riko mitään. Kun saa selvitettyä avioliittoa hiertäneen vaikean asian, kipu siitä poistuu. Jos tilanteen olisi ratkaissut eroamalla, kipuja jäisi monin verroin enemmän, eikä saisi kokea onnistumisen kokemusta siitä, että olemme osanneet ratkaista ongelman yhdessä.

 

 1. Lasten hyvinvointi. Yhdessä onnellisena pysyminen vaatii kehittymistä vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaidoissa. Kun vanhemmat osaavat selvittää ja sopia ristiriitojaan, se antaa lapsille turvallisen mallin. Vanhempien hyvä parisuhde on varmasti myös lasten toive.

 

 1. Avioliiton hoitamisesta syntyvä hyvä leviää ympärillekin. Avioliiton hoitamisessa täytyy kasvaa vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaidoissa ja näistä taidoista on iloa muissakin ihmissuhteissa.

 

 1. Avioliitossa on mahdollisuus kasvaa itsetuntemuksessa ja itsetunnossa. Ilman turvallisia ihmissuhteita näissä kasvaminen on vaikeaa. Avioliitto voi olla pysyvä turvasatama elämässä, jonka suojassa ihminen saa kasvaa rakastettuna omaksi itsekseen.

 

 1. Elämässä on riittävästi haasteita ilman eroakin. Elämässä tulee väkisinkin vastaan sairauksia, työttömyyttä, menetyksiä ja monenlaista vaikeaa, joihin ei voi itse vaikuttaa. Avioliiton hyvinvointiin voi sen sijaan vaikuttaa avioliittoa hoitamalla. Yhdessä pysyessä on myös turva toinen toisesta vaikeuksien edessä; niitä ei tarvitse jaksaa kohdata yksin.

 

 1. Perheen pysyminen yhdessä. Elämä on kaikkinensa aika lyhyt ja ihmissuhteet eivät ole helppoja. Luo turvallisuutta ja jatkuvuutta elämään, kun pyrkii rakentamaan toimivan parisuhteen ja perheen, joka pysyisi yhdessä.

 

 1. Työssäjaksaminen. Hyvinvoivassa avioliitossa ihminen voi hyvin ja jaksaa paremmin työelämässä. Se on yhteiskunnankin etu.

 

 1. Yhdessä pysyminen säästää resursseja. Yhdessä pysyminen säästää taloudellisia resursseja ja monenlaisia voimavaroja, kun voi jakaa vastuun monista elämän asioista.

 

 1. Yhteiskuntana voimme paremmin, jos avioliitot voivat hyvin ja saavat tukea. Tämä ennaltaehkäisee muitakin haasteita ja ongelmia yhteiskunnassa.

 

 1. Ilo yhteisistä muistoista. Pitkässä parisuhteessa kertyy jatkuvasti uusia mukavia muistoja. Kun hoitaa suhdetta ja pysyy yhdessä, niitä saa koko ajan lisää vahvuudeksi ja voimaksi elämäänsä.

 

 1. Yhdessä on levollista. Todella tutun ja läheisen ihmisen seurassa on levollista, hyvä ja helppo olla. Tunne syntyy pitkän yhteisen taipaleen myötä. Kun tuntee puolisonsa monin tavoin läpikotaisin, kumpikin voi rauhassa olla oma itsensä.

 

 1. Yhdessä on hauskaa. Vuodet tuovat mukanaan inside-huumoria, yhteisiä hauskoja juttuja ja puolestakin sanasta ymmärtämistä parisuhteeseen. Ne tuovat mukanaan myös rentoa ja välillä osuvan mustaakin huumoria, joka naurattaa molempia. Se on yksinkertaisesti mukavaa.

 

 1. Pitkäjänteisyys on palkitsevaa. Monet yhteiset vuodet näyttävät pitkäjänteisyyden hyvät puolet. Näet puolisosi ja hänen läheistensä elämäntarinan pitkässä juoksussa. Elämä ei ole sirpaleista.

 

 1. Seksi paranee pitkässä avioliitossa. Kun tunnesuhde avioliitossa on lämmin ja läheinen, seksikin paranee vuosien myötä, kun oppii tuntemaan toinen toisensa aina vain paremmin.

 

 1. Vankka tuki unelmille. Avioliitossa voi toimia läheisimpänä kannustajana ja tukijana toinen toisen unelmille. Siinä voi auttaa toinen toista löytämään koko potentiaalinsa, sillä hyvinvoiva avioliitto toimii suurena voimavarana. Hyvinvoiva parisuhde voi olla tukeva ponnahduslauta unelmien tavoittelemiseen.

© Parempi avioliitto 2022

Jonotuslista Liity jonotuslistalle syöttämällä sähköpostiosoite alla olevaan kenttään.
You need to Login for joining waitlist.