Hyvä kysymys

Kymmenkunta vuotta sitten kävimme ensimmäistä kertaa avioliittoleirillä. Se kokemus jätti lähtemättömän jäljen. Nykyään puhun ajasta ennen leirejä ja sen jälkeen, niin iso vedenjakaja ensimmäinen leiri oli.

Koska parisuhteen hoitaminen on ollut niin merkittävä asia omassa elämässä, vuosi vuodelta on lisääntynyt halu tuoda parisuhteessa kasvamisen teemoja näkyvämmiksi. Kuukausi sitten astuin askeleen eteenpäin ja aloitin parisuhdeohjaajakoulutuksen. Koulutuksen aloittaminen on ollut unelman toteuttamista ja ajan antamista sille, että voisin uppoutua mahdollisimman syvälle kysymyksiin, miten tukea ja ohjata parisuhteessa kasvua.

Kysymykset ovatkin se asia, josta olen tällä hetkellä innoissani. Olen saanut alkaa oppia hyviä kysymyksiä, joilla kurotella pariskuntien kokemusmaailmaa kohti. Miten ymmärtää, mistä on tultu, mitä kohti kumpikin puolisoista haluaa mennä ja miten sinne päästään? Parisuhteen tukeminen perustuu tilan ja ymmärryksen antamiselle molempien kokemuksille ja tunteille sekä yhteyden rakentamiseen, mutta myös hyville kysymyksille.

Parisuhteen alkutaipaleella kysymme paljon kaikenlaisia kysymyksiä. Ajan myötä parisuhteessa hyvät kysymykset ovat kuitenkin ne, jotka saattavat unohtua. Hyvä kysymys osoittaa halua kuunnella, empatiaa, kiinnostusta ja ymmärrystä. Parisuhteessa se osoittaa rakkaudellista vaivannäköä puolisoa kohtaan ja lämmintä uteliaisuutta puolison maailmaa kohtaan.

Hyvä kysymys on vahva työkalupakki: kuin kodin paras ruuvimeisseli, ikkunan avauskahva ja rullamitta samassa paketissa. Sitä ei kannata hukata. Hyvä keskustelu on yhteispeliä, jossa turvallinen olo on tärkeää. Silloin pystyy sekä vastaamaan että kuuntelemaan avoimesti niin toista kuin itseään, olettamatta.

Mitä siis kysyisin? Tässä muutama vastaan tullut kysymys, joista olen innoissani. Jos välillänne hiertää ongelma, kysy itseltäsi ja puolisoltasi, miten asiat ovat silloin muuttuneet, kun ongelmaa ei enää ole? Entäpä jos ystäväpariskuntanne kuvailisi teidän vahvuuksianne, miten he teitä kuvailisivat? Mikä elämässänne ei muuttuisi, jos saisitte lottovoiton?

 

 

 

Kuva: Unsplash

© Parempi avioliitto 2022

Jonotuslista Liity jonotuslistalle syöttämällä sähköpostiosoite alla olevaan kenttään.
You need to Login for joining waitlist.