Miten parisuhteen hoitaminen on muuttanut minua?

Uskon, että olisin eri nainen, jos en olisi mukana parisuhdetyössä. Jos emme olisi lähteneet avioliittoleireille, kasvua tuskin olisi tapahtunut niin paljon. Mitä parisuhteen hoitaminen tekee ihmiselle?

Parisuhteen hoitamisessa ei voi välttyä aihepiiriltä nimeltä tunteet. Jo ensimmäisillä avioliittoleireillä opin, että tunteita on satoja; monia muitakin ilon, väsymyksen ja ärtymyksen lisäksi. Omien tunteiden tunnistaminen ja tunteista puhuminen on usein edelleenkin työn alla, mutta kehitystä on tapahtunut hyväksyvämpään ja avoimempaa suuntaan. Mikä ilo onkaan ollut alkaa löytää tunneyhteys puolison kanssa: sen kauniimpaa ei ole kuin syvä yhteys tunnetasolla.

Peiliin katsominen on väistämätön osa parisuhdetyötä. Itsetuntemus ja -ymmärrys ovat syventyneet vuosi vuodelta. Enää ei juurikaan hävetä olla sellainen kuin olen. Itseluottamus on kasvanut ja rohkeus puhua vaikeista asioista vahvistunut. Luulen, että nykyään tunnen itseni kohtuullisen hyvin tai vähintäänkin paljon paremmin kuin kymmenen vuotta sitten. Olen aidompi ja toivon, että kasvan armollisemmaksi.

En usko enää, että ruoho on vihreämpää muualla. Parisuhdetyö on opettanut, että kaikilla on haasteita parisuhteessa ja ne ovat yllättävän samankaltaisia. Kukkahattu on pudonnut päästä ja yhtä aikaa lämmin realismi on kietonut vertaistuen myötä turvallisen peiton ympärille. Ymmärrystä ja tukea on tarjolla ja se auttaa.

Parisuhdetyö on kasvattanut minua prioriteettien suhteen. Vaikka suorittaminen edelleen iskee usein päälle, niin ymmärrys tärkeimmistä asioista on kasvanut. “Usko, toivo ja rakkaus” sanoo Raamattu. Tärkeimmät asiat eivät ole aineellisesti mitattavissa.

Olen tutustunut suureen joukkoon viisaita ja ihania ihmisiä avioliittotyön myötä. Se on ollut suurenmoinen siunaus elämässä. He ovat kasvattaneet minua sanoillaan ja sydämellisyydellään. Ammentaneet omasta kasvustaan toisille annettavaksi. Kiitos!

Minusta ei ole tullut edelleenkään helppo ihminen. Ristiriitoja syntyy: tunteet ovat heränneet laajemmin eloon ja tulleet vahvemmin näkyviin. Uskon kuitenkin, että niin minulla kuin lähimmillänikin on parempi olla, koska olen mukana parisuhdetyössä. Kuori on saanut monin tavoin murtua ja inhimillisempi vaimo, äiti ja ystävä tulla esiin.

 

 

 

Kuva: Unsplash

© Parempi avioliitto 2022

Jonotuslista Liity jonotuslistalle syöttämällä sähköpostiosoite alla olevaan kenttään.
You need to Login for joining waitlist.