AVEC-podcast sukeltaa parisuhteen syvään päätyyn. Podcastissa pariskunnat kertovat suhteensa karikoista ja käänteentekevistä löydöistä. Mahdottomista tilanteista voi selvitä ja parisuhteessa alkaa täysin uusi aikakausi.
AVEC-ohjelmasarjan ovat tuottaneet yhteistyössä Parempi avioliitto ry ja Kristityt Yhdessä ry. Podcastin toimittaja on Heini Röyskö.
AVEC-podcastin jaksoja voit kuunnella Dei Plus -palvelussa.
1. Jakso
Erilaisten luonteiden avioliitto
Vastakohdat viehättävät, mutta miten arki ja henkinen yhteys saadaan toimimaan erilaisten luonteiden parisuhteessa? Maria ja Markku Ihonen ovat oppineet ymmärtämään ja arvostamaan toistensa eroavaisuuksia kipeidenkin vaiheiden jälkeen.
2. Jakso
Hengellisyyden vaaliminen parisuhteen eri vaiheissa
Miten oppia kunnioittamaan toista hengellisyyden alueella? Hanna ja Juha-Pekka Malinen tutustuivat seurakuntapiireissä, mutta he tulevat kovin erilaisista hengellisistä taustoista. Hengellisyyden intensiteetti on vaihdellut parisuhteen eri vaiheissa ja toisen hengellisyys on myös ärsyttänyt.
3. Jakso
Avioliiton paineet nykyajassa – miksi avioliitto kriisiytyy?
Miten avioliiton paineet ovat muuttuneet eri vuosikymmeninä? Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja, teologian tohtori Hanna Ranssi-Matikainen avaa jaksossa syitä, jotka johtavat nykyaikana parisuhteiden kriisiytymiseen. Ranssi-Matikainen kertoo myös niistä tekijöistä, jotka auttavat pariskuntia selviämään erokriisistä ja jatkamaan yhteistä arkea.
4. Jakso
Sopuisampaa arkea ruuhkavuosien keskellä
Miten parisuhde voi pysyä kunnossa ruuhkavuosien vauhdissa? Miten löytää aikaa seksille ja toisen kohtaamiselle, ja miten voi oppia kommunikoimaan puolison kanssa paremmin arjen nopeissa käänteissä? Anna ja Petteri Kotamäki elävät hektistä lapsiarkea työelämän paineiden keskellä, pariskunta kertoo jaksossa oivalluksistaan ja umpikujistaan parisuhdearjessa.
5. Jakso
Parisuhde ja työelämä
Puolisoiden työelämä heijastuu myös parisuhteeseen. Sari ja Juha Savela ovat molemmat uupuneet töissä, mutta myös eläneet inspiroivia aikoja työelämässä. Pariskunta kertoo, miten he ovat oppineet pitämään parisuhdetta tukevasta elämän tärkeysjärjestyksestä kiinni ja tarjonneet tukea toisilleen vaikeina aikoina.
6. Jakso
Millaista on toimia toisten pariskuntien tukiparina?
Maria ja Markku Ihonen ovat auttaneet lukuisia kriisiin ajautuneita pariskuntia ja nähneet, kuinka toivo suhteessa viriää uudelleen. Parempi avioliitto ry:n koulutettujen vapaaehtoisten työ toisten pariskuntien rinnalla on tutkitusti tehokasta. Ihoset kertovat, miten parisuhdekriiseistä voi päästä ulos ja miten tukiparityö on vaikuttanut heihin itseensä.
7. Jakso
Hengellinen väkivalta parisuhteessa
Miten hengellinen väkivalta ilmenee parisuhteessa? Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja, teologian tohtori Hanna Ranssi-Matikainen kertoo hengellisen väkivallan erilaisista muodoista sekä raamatunkohdista, joita on käytetty haitallisesti ja viitekehyksestä irrotettuna kristillisessä parisuhdeopetuksessa.
8. Jakso
Parisuhde ja lapsen sairastuminen
Miten sopeutua pariskuntana tilanteeseen, jota ei koskaan ajatellut omalle kohdalleen osuvan? Anna-Kaisa ja Antti Leino joutuivat suhteessaan lujille, kun lapsen rankat syöpähoidot alkoivat, ja puolisoiden tapa suhtautua sairauteen ja sen hoitoon poikkesivat isosti toisistaan.
9. Jakso
Kutsumustyö ja parisuhde
Kun työ on iso intohimo elämässä, se varastaa helposti aikaa ja henkistä tilaa parisuhteelta. Miten yhdistää puolison ja perheen tarpeet sekä into työtä kohtaan? Anna ja Marko Huhtala ovat tasapainoilleet koko parisuhteensa ajan kutsumustyön vaatimusten ja puolison tarpeiden välillä.
10. Jakso
Uusperheen pelisäännöt
Millaista on rakentaa uusi parisuhde, kun takanaonhajonnut avioliitto ja lapsiakin on jo valmiina? Pirjo Kettu ja Tapio Kyllönen kävivät molemmat läpi avioeron ja rakensivat uusperheen yhdessä. Pirjo ja Tapio kertovat, miten uusperheen eri vaiheissa on pärjätty ja opittu elämään uutta arkea.
11. Jakso
Parisuhde ja suvun salaisuudet
Puolison voi valita, mutta puolison suku saadaan kaupan päälle. Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja, teologian tohtori Hanna Ranssi-Matikainen kertoo, millaisia ovat ne tyypillisimmät asiat, joista suvuissa halutaan vaieta ja mitä salailusta voi seurata parisuhteelle.
12. Jakso
Puolison vaikea sairaus ja parisuhde
Kaarina Ruusuvirta ja Jyrki Myllylä ovat molemmat sairastuneet vakavasti. Miten sairauden eri vaiheet vaikuttivat myös puolisoon, ja miten parisuhde voi selvitä koko elämän pysäyttävän kriisin keskellä? Kaarina ja Jyrki kertovat sairausajan pohjakosketuksista sekä tekijöistä, jotka ohjasivat heitä kohti valoa.
13. Jakso
Läheisyys ja seksi parisuhteessa
Miten päästään läheisyyden ja seksin alueella halujen tasapainoon? Pia ja Rene Rendric puhuvat jaksossa avoimesti seksistä ja siihen liittyvästä yhteisestä matkasta. Pia on seksuaaliterapeutti, ja jaksossa pohditaan muun muassa sitä, miksi rakastelun puuttumiseen parisuhteessa kannattaa suhtautua vakavasti.
14. Jakso
Parisuhde – vanhemmuuden voimavara
Vanhempien valmentaja, kasvatustieteiden maisteri Petra Saariranta kertoo jaksossa, miten parisuhdetaidot auttavat myös vanhemmuudessa ja miten omaan vanhemmuuteen voi saada uusia voimavaroja. Jaksossa pohditaan muun muassa elämän tärkeysjärjestyksen ja ajankäytön merkitystä niin vanhempien kuin koko perheen hyvinvointiin.
15. Jakso
Parisuhde ja some
Miten somen käyttö vaikuttaa parisuhteeseen ja koko lapsiperheen elämään? Mitä on mikropettäminen ja miten siitä voi päästä eroon? Merja ja Lassi Laamanen ovat perehtyneet tutkimustiedon ohella henkilökohtaiseen somen käyttöönsä ja luoneet pelisääntöjä, jotka ovat auttaneet vahvistamaan parisuhdetta arjessa. Jaksossa keskustellaan myös vanhemmuuden haasteista ja mahdollisuuksista someaikana.
16. Jakso
Yhteisöllisyys – avioliittotyön voima
Marita ja Markku Kulmala tulivat avioliittoleirille 1999 kriisiparina ja kokemus hoitavasta yhteisöstä muutti koko heidän tulevaisuutensa pariskuntana. Millaista on vertaistuki parisuhdekursseilla ja niiden jälkeen? Miten yhteisöltä saatu tuki voi rohkaista ujonkin ihmisen uskaltautumaan näkyväksi? Kulmalat kertovat jaksossa myös Jumalan johdatuksesta omassa elämässään sekä avioliittotyön kehittämisestä.
17. Jakso
50 vuotta avioliittojen hyväksi
Ulla-Maija Lammi-Ketoja ja Jukka Ketoja tulivat avioliittoleirille 1987 syvästi ennakkoluuloisina, mutta he jäivät nopeasti avioliittotyöhön “koukkuun”. Ketojat ja Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen kertovat avioliittotyön vaihderikkaasta historiasta sekä järjestön uuden strategian tuomista muutoksista tulevaisuudessa.
18. Jakso
Miten antaa anteeksi itselle ja puolisolle?
Miksi anteeksi antaminen ja pyytäminen ovat niin tärkeitä parisuhteessa? Miksi hyvittämistä ei saisi unohtaa? Päivi ja Martti Pitkäranta kertovat jaksossa, mitä anteeksi antaminen ei ole ja mitä riittävä anteeksi pyytäminen ja antaminen tarkoittavat parisuhteessa. Pitkärannat ovat pitkän avioliittonsa aikana joutuneet opettelemaan anteeksi antamista ja pyytämistä yhä uudelleen.
19. Jakso
Mielenterveysongelmat parisuhteen kolmantena pyöränä
Miten puolison mielen sairastuminen heijastuu parisuhteeseen sekä koko perheen ja lähisuvun elämään? Anni-Leena ja Markus Katajisto kertovat, miten he ovat oppineet pariskuntana elämään tilanteessa, jossa puolison mielen sairaus on läsnä. Katajistot rohkaisevat puhumaan asioista suoraan ja sanoittamaan sairautta myös lapsille. Katajistot kertovat myös, millainen merkitys uskolla on ollut vaikeimpina sairauden aikoina.
20. Jakso
Miten oppia kommunikoimaan paremmin parisuhteessa?
Tuija ja Hannu Hätönen huomasivat jo tutustuessaan, että he tulevat kovin erilaisista kommunikointikulttuureista, lapsuudenkodeissa tavat keskustella erosivat isosti toisistaan. Hätöset kertovat jaksossa Parempi avioliitto ry:n kursseilla oppimistaan vuorovaikutuksen työkaluista, joiden avulla he ovat oppineet ymmärtämään toisiaan paremmin.
© Parempi avioliitto 2022