Miehelläni on ADHD-diagnoosi eli keskittymisen ja tarkkaavaisuuden häiriö. ADHD on joko ominaisuus ja voimavara, kun se on hallinnassa, tai tuhoava voima, jos se ei ole hallinnassa. Hallintaan sen saa lääkityksen, terapian ja elämänkokemuksen avulla ja kun ikä tuo kykyä toimia. Eräs mies kertoi, että ilman lääkitystä on vaikea nauttia elämästä ja hetkestä ja hän tekee ja puhuu asioita ensin ja miettii vasta sitten seurauksia. Mieheni vahvisti, että näin se menee hänelläkin. Jos hän saa voimavaransa kohdennettua johonkin, mikä häntä kiinnostaa, hän on valmis tekemään sen eteen mitä vain.
Silloin kun mieheni ei saa läheisyyttä, hän ei tule kuulluksi tai hänen pitää odottaa jotakin liian kauan, hänen asenteensa ja käytöksensä voi vääristyä ja tuoda mukaan kypsymättömyyttä. Läheisyys ei ole helppoa, kun sitä vaaditaan. Itselleni kun tie hellyyteen kulkee keskustelun ja kohtaamisen kautta. Minulta on vaadittu näissä tilanteissa keskivertoa enemmän kärsivällisyyttä, rakkautta, ymmärrystä ja anteeksiantoa.
Mieheni on valloittava persoona, jonka sosiaalisuus, energisyys, vauhti ja vaaralliset tilanteet ovat samaan aikaan sitä parasta ja joskus pahinta. Hänen kanssaan on vaikeaa silloin, kun hän on vihainen, eristäytynyt ja väsynyt. Joskus lannistun ja suren, mutta yleensä nostan pääni pystyyn ja päätän, että en hylkää itseäni, kun hän voi huonosti.
Olen tutustunut ADHD-asioihin. Olen osallistunut ADHD-liiton koulutukseen, kuulun erilaisiin vertaisryhmiin ja meillä on myös oma lapsi, jolla on ADD ja jolle tyypillistä on oman toiminnanohjauksen vaikeus.
Parisuhdettamme ja jaksamista on tukenut parisuhdetyö, jota teemme yhdessä. Esimerkiksi tukiparina annamme vertaistukea pariskunnille, joilla on samanlaisia haasteita kuin meillä on ollut tai on. Joukossa on ollut myös tuettavia, joista toisella on ollut ADHD tai epäily siitä. Olemme rohkaisseet selvittämään ADHD:n mahdollisuutta. Kun diagnoosi on varmistunut ja lääkitys alkanut, tuettavan olo on alkanut helpottaa. Tuettavat ovat kertoneet hyötyneensä diagnoosista ja lääkityksestä, mikä on antanut toivoa meillekin. Parhaimmillaan sopiva lääkitys tasoittaa ja selkiyttää oloa koska ilman lääkettä kierrokset ovat kovemmat ja niiden purkaminen järkevään tekemiseen voi olla vaikeaa. Oikea lääkitys nostaa aivojen välittäjäaineiden tasoja, jotka ovat ADHD:tä sairastavalla matalammat, kuin niin sanotusti normaalin ihmisen välittäjäaineet. Oikea lääkitys tuo mielihyvää, vakautta, kykyä iloita asioista ja vähentää impulsiivisuutta.
Mieheni aivot kaipaavat ääritunteita ja persoonana hän on sellainen, että herättää minussa tunteita äärilaidasta toiseen. Vaikka hänen on vaikea ilmaista tunteita, hirvittävän vauhdin alta löytyy myös herkkä puoli. Se on parisuhteessa sitä hyvää, mikä on löydettävissä. Olen onnistunut kesyttämään hänen villiä mieltään. Olen ollut valmis uhraamaan voimavaroja meidän parisuhteeseen, jotta me voisimme hyvin. Meidän vahvuus on ollut suhteen alkuajoista lähtien yhteinen ajankäyttö liikunnan parissa, joka on ollut mielekästä yhteistä tekemistä meille molemmille.
Me olemme mieheni kanssa ihmisinä kovin erilaisia ja joudumme vieläkin harjoittelemaan, että käännämme erilaisuutemme vahvuudeksi, joskus ihan päivittäin. Parisuhde on hyvä harjoittelukenttä.
ADHD:ssa lääkkeestä ei kannata odottaa mitään niin sanottua sateentekijää. Se on yksi tärkeä osa hoitoa ja elämänlaatua, mutta kuitenkin vaan yksi osa.
Jos epäilet ADHD:tä itselläsi tai läheisilläsi, ota yhteyttä terveysasemalle ja tutustu ADHD-liiton sivuihin
Malla ja hänen miehensä ovat mukana Sinua, sinua rakastan -ohjelmassa Alfa-tv:llä. Ohjelmassa pariskunnat kertovat,miten ovat selvinneet kriiseistä.
.
Kuva: Shutterstock / MorganStudio
Naimisissa, kaksi aikuista lasta ja yksi teini-ikäinen lapsi. Asun Lohjalla ja työskentelen opetus- ja kasvatusalalla. Harrastan lukemista ja kuntouintia.
© Parempi avioliitto 2022