Puhelinta selaillessa vastaan tuli mainos, missä kaksi miestä kohtasi. En tiedä olivatko he isä ja poika vai muuten vain tuttuja. Toinen oli tullut tervehtimään toista. He olisivat halunneet halata toisiaan (todennäköisesti mainos kuvasi aikaa ennen koronaa), mutta kumpikin koki sen hieman vaivaannuttavaksi. Kuitenkin hetken päästä toinen vaihtoi ulkolampun toisen puolesta ja toinen suostui auttamaan ajovalojen polttimoiden ja pyyhkimen sulkien vaihdossa. Tätä mainosta mainostettiin otsikolla ”Rakkauden teko”.
Ajattelin, että onpas jännä idea mainostaa rakkauden kielillä yritystä. Tässä rakkauden kielenä oli teot. Muita rakkauden kieliä ovat rohkaisevat sanat, yhteinen aika, kosketus ja lahjat. Rakkauden kielillä ilmaisemme toiselle, että hän on tärkeä. On kyse sitten ystävyydestä, parisuhteesta tai vanhemman ja lapsen suhteesta. Ihmissuhteiden hoitamisella on merkitystä laajalti. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään tätä?
Ajatellaan vaikka, että parisuhteesi on kuralla, niin että rapaa on jo polvissa asti. Mihin kaikkeen se voisi vaikuttaa? Työssä ei ajatus kulje, koska riidat painavat mieltä. Unta ei ole saanut, koska taas eilen riideltiin. Vaikka työt eivät tunnu luistavan, ei sieltä ole kiire kotiinkaan, koska siellä odottaa myrskyn merkki.
Entä lapset? He ymmärtävät paljon, vaikka eivät sitä ehkä ulospäin näytäkään. Heillä on kurja olo, kun vanhemmat riitelevät. Osa saattaa luulla, että vanhempien riita johtuu lapsesta itsestään. Pingottunut ilmapiiri nostaa lapsen stressitasoa ja vaikuttaa koulumenestykseen sekä omaan mielialaan. Huonolla koulumenestyksellä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia lapsen myöhemmässä elämässä.
Samoin on oman mielen kanssa. Kun joutuu olemaan koko ajan varpaillaan ja odottamaan, mikä lause katkaisee kamelin selän ja kun kommunikointi on rajoittunut vaan merkitseviin katseisiin ja tuhahteluihin: Sitä ei kenenkään psyyke kestä kovin kauaa. Tilanteet saattavat purkautua kaikkea muuta kuin rakentavalla tavalla.
Oma tyytymättömyys parisuhteessa saattaa heijastua myös ystävyyssuhteisiin. Pahaa oloa saatetaan purkaa ystäviin tai he saattavat huomata sinut poissaolevaksi, vaikka olisit fyysisesti läsnä. Tyytymättömyys omaan parisuhteeseen voi johtaa myös työpaikkaromansseihin tai syrjähyppyihin, jos vastakaikua läheisyyden ja hyväksytyksi tulemisen tarpeelle saa muualta kuin omasta puolisosta.
Huomaamme, että parisuhteen hoitaminen ei ole mikään pieni juttu, vaan sillä on moninaisia vaikutuksia ihmiseen itseensä, hänen lähipiiriinsä, perheeseensä, työhön ja koko yhteiskuntaan. On siis hyvä pitää yllä rakkauden kielitaitoa, opetella puhumaan sitä kieltä, mitä puoliso puhuu ja rakentaa parisuhdetta yhteiseksi hyväksi.
Kuva: Pexels/Alex Green
Kohta keski-ikää lähestyvä neljän naisen ympäröimä puoliso ja isä, joka nauttii vapaa-ajallaan kitaran soittamisesta ja kirjoista.
© Parempi avioliitto 2022