Haluaisitko antaa palautetta?

Kuvasin muutama päivä sitten töissäni mainosvideota. Minun tehtäväni oli käsikirjoittaa, ohjata ja leikata tuotos ja muiden tehtävä oli esiintyä ja muistaa vuorosanansa. Aikaa oli rajoitetusti, joten kuvausten oli toimittava joutuisasti. Olin tehnyt tarkan suunnitelman ja minulla oli selkeä visio, miten mainos kuvataan.

Huomasin, että ohjatessani muita, oli selkeästi sanottava, mitä toivoi toisten tekevän. Muiden oli otettava palaute vastaan ja toimittava sen mukaan. Mikäli he eivät olleet samaa mieltä, ehdottivat he uusia toimintatapoja. Sitten mietittiin yhdessä, miten voitaisiin toimia niin, että lopputulos olisi paras mahdollinen. Joskus he huomasivat suunnitelmassani puutteita, joita itse en ollut osannut ottaa huomioon.

Pointti on se, että en ottanut kritiikkiä itseeni tai he eivät ottaneet ohjeitani käskynä vaan yhdessä etsimme tapoja toimia yhteisen hyvän nimissä. Mainosvideo oli yhteinen tavoite, ei vain minun oma unelmani. Näin mielestäni pitäisi olla parisuhteessakin. Usein kuitenkin kritiikistä otetaan helposti itseensä ja aletaan riidellä. On erotettava kritiikki, mikä koskee ihmistä ja kritiikki, mikä koskee toimintaa.

Kuuntelemisen taito on tässä ensisijaisen tärkeä. Myös se, että ajatellaan toisen etsivän yhteistä parasta eikä niin, että lähtökohtaisesti tuo toinen varmasti sanoo tämän kritiikin minulle vain siksi, että haluaa pahoittaa mieleni. Eikä listassa varmaankaan viimeisenä taitona ole se, että osataan tuoda kritiikki esiin rakentavasti. Esim. ”rakas, olen huomannut, että viet lapset päivähoitoon usein ilman housuja. Voinko auttaa sinua jotenkin, että selviäisit lasten aamurutiineista paremmin?”

On hyvä, miettiä tapoja, millä vaikeita asioita voisi ottaa puheeksi. Lämmin huumori on hyvä, kunhan se ei toimi asioita sivuuttavana elementtinä vaan vapauttavana asiana. Kun puoliso, sukulainen tai naapuri ottaa vaikean asian puheeksi, siitä ei kannata loukkaantua. Kunnioittavan keskustelun aloittaminen voi olla pitkän pohdinnan tulos. On etsitty sopiva aika ja paikka asian esiintuomiselle. On kerätty rohkeutta kipeän asian kertomiselle ja luotetaan siihen, että toinen kuuntelisi eikä saman tien vetäisi hernekeittopurkkia hengityselimiin.

On siis hyvä pysähtyä miettimään, miten annan palautetta toiselle ja miten otan sitä itse vastaan. Kunnioitanko toisen palautetta vai sanonko vain: ”Jos haluut korjaa jotain, korjaa autoos!” Osaanko antaa myös kannustavaa palautetta ja rohkaista ja muistanko kiittää saamastani avusta ja tuesta? Tarvitsemme elämäämme ihmisiä, jotka rohkaisevat ja tukevat meitä sekä osoittavat eri tavoin, että olemme heille tärkeitä. Rakkautta on myös ohjaaminen ja opastaminen komentelematta kohti yhteistä päämäärää ja hyvää tavoitellen.

 

 

Kuva: Unsplash

© Parempi avioliitto 2022

Jonotuslista Liity jonotuslistalle syöttämällä sähköpostiosoite alla olevaan kenttään.
You need to Login for joining waitlist.