Halipula

Sovitan kasvomaskia naamalleni mennessäni bussilla töihin. Alkusyksyn viikot kävin töissä lähes päivittäin, mutta syysloman jälkeen työnantaja päätti, että loppusyksy mennään etätöissä. Katselin monena aamuna, kun ihmiset eivät ottaneet edes katsekontaktia toisiinsa bussimatkan aikana. Kaikki tuntuivat kulkevan kuin sumussa ja apaattisen oloisina paikasta toiseen. Monet varmaan miettivät itseni mukaan lukien, milloin tämä rasittava ja kuluttava koronapandemia loppuu.

Syyslomalla kävin tapaamassa vanhempiani Pohjanmaalla. Taas piti jättää perinteiset tervetulohalaukset antamatta, koska he ovat jo yli 70-vuotiaita.  Ihan vain varmuuden vuoksi. Mietin itsekseni, että ihmisethän alkavat pian kuolla pelkästään jo kosketuksen puutteeseen. Itse asiassa tämä voi hyvinkin olla mahdollista.

Tutkimuksissa on havaittu, että kosketuksen puute lisää erityisesti vanhusten masennusta, ahdistusta ja harhaisuutta. Halauksen puute tekee muutenkin ihmisestä sairaan. Ja tämä ei koske vain ikäihmisiä vaan kaikenikäisiä. Muistan kuulleeni tositapauksen Romanian orpokodeista, joissa lapsia ei pidetty lainkaan sylissä, heille vain annettiin ruokaa ja muut välttämättömät tarpeet. Lasten tunne-elämä ei kehittynyt normaaliksi eivätkä jotkut heidän aisteistaan toimineet kunnolla koskaan.

Miten sitten keski-ikäinen suomalainen mies käyttäytyy halipulassa? No, koska hän ei saa sitä fyysistä kosketusta, mitä hän kaipaa, hän saattaa syödä itsensä onnelliseksi. Jostain syystä ruoka on myös minulle maistunut viime aikoina vähän liiankin hyvin. Ongelma siinä on se, että lohturuoka saattaa myös sairastuttaa ajan mittaan.

Halaus olisi minulle ja monelle muullekin paljon terveellisempi vaihtoehto saada osakseen hellyyttä kuin ruoka. Halaus on yksi tehokkaimmista tavoista tuottaa oksitosiinia, mielihyvähormonia. Oksitosiini taas lievittää stressiä ja kipua, alentaa verenpainetta ja vahvistaa vastustuskykyä.

Parisuhteissa ja perheissäkin halausta voi joutua ruinaamaan. Kaikki eivät uskalla edes pyytää halausta, vaikka sitä kovasti kaipaisivatkin. Se voi tuntua jotenkin nöyryyttävältä.

Haluan rohkaista turvallisiin halauksiin, vaikka elämmekin korona-aikaa. En silti tarkoita, että juuri nyt pitäisi mennä halailemaan kaikkia vastaantulevia. Se ei ole välttämättä viisasta eikä suositeltavaa. Oman puolison halaamisessa ei pitäisi olla kuitenkaan olla mitään vaarallista.

Ja kun tämä korona-aika lopulta päättyy, aion halata taas kaikkia tuttujani sydämeni kyllyydestä.

 

 

 

 

Kuva: Ekaterina Shakharova/Unsplash

Juha Ranta-Ojala

Blogisti

Naimisissa vuodesta 1991, mukana Paravin avioliittotyössä 25 vuotta. Neljän aikuisen lapsen isä. Pidän golfista ja avantouinnista ja uskon, että että parhaat vuoteni ovat vielä edessäpäin!

Jonotuslista Liity jonotuslistalle syöttämällä sähköpostiosoite alla olevaan kenttään.
You need to Login for joining waitlist.