”Keskeneräisyyden suuri juhla”

Syksyn parisuhdekurssilla ”Haluan olla läsnä sinulle” puhuvat myös tanssija Hanna Brotherus ja muusikko Mikko Kuustonen. He haluavat liittyä kurssilaisiin vertaistuen hengessä, kun alustavat läsnäolon vallankumouksellisesta taidosta.

Toisen koronakesän kääntyessä syksyyn Hanna Brotherus ja Mikko Kuustonen ovat mökillä, kuten ovat olleet kuluneena vuonna paljon. Korona muutti taiteilijoiden elämää rajusti. Kalenterista hävisivät aluksi kaikki merkinnät ja työt loppuivat.

Samalla heillä on ollut paljon tavallista enemmän kahdenkeskistä aikaa. Kimpassaparisuhdeohjelmaa taannoin juontaneet Brotherus ja Kuustonen kutsuvat avioliittoa hellästi keskeneräisyyden suureksi juhlaksi. Poikkeusajat ja kahdenolo on vaatinut heiltä keskustelua läsnäolosta.

– Käytännöllisin läsnäolon työväline on kuuntelu. Olemme yrittäneet pienin askelin kehittää kuuntelemisen taitoja erityisesti niin, että jättäisimme valmiit oletukset ja ennakkotulkinnat sivuun. Ei ole hyvä, jos jo toisen aloittaessa lauseensa on päättänyt, mitä vastaa.

Tanssija, ohjaaja ja koreografi Hannalle kuunteleminen on myös kehollinen asia.

– Olen tottunut havainnoimaan kehollisia viestejä, välillä liikaakin. Kiinnitän huomiota fyysiseen etäisyyteen tai kosketuksen laatuun, Hanna sanoo.

Lauluntekijä, muusikko Mikko tunnustaa olevansa ylikriittinen äänensävyjen ja ilmaisujen suhteen. Sävy saattaa tehdä mahdottomaksi ymmärtää oikein toisen sanoja.

Tärkeä erillisyys

Hanna Brotheruksen ja Mikko Kuustosen mielestä tilaa pitää antaa myös hiljaisuudelle. Vuoropuhelun sijaan olisi parempi puhua vuorokuuntelusta.

– Ihmiset yllättävät, kun heidän kuuntelemistaan jatkaa sen jälkeen, kun ilmeinen vastaus on päättynyt. Jos malttaa viipyä vaiti, pääsee ehkä kuulemaan haurasta ja arvokasta ääneen ajattelua, kuvaa Kuustonen.

Brotherus ja Kuustonen ovat olleet naimisissa kolme vuotta, mutta molemmat ovat eläneet pitkän parisuhteen aiemmin. Tasapaino parisuhteessa syntyy tavallisesti yksin ja yhdessä olemisesta.

Korona-aika on opettanut heitä entistä enemmän kunnioittamaan toisen erillisyyttä. On hyvä tuntea omat tarpeensa nukkumisen, liikkumisen ja syömisen suhteen.

– Ihmiset tarvitsevat omaa rytmiään löytääkseen tasapainon, tarpeet vaihtelevat elämänvaiheiden mukaan. Hyvinvoinnissa omien tarpeiden tunnistaminen toimii paremmin kuin ylikiltteys.

Yhteensä kuuden lapsen vanhempina ja isovanhempina he painottavat, että heidän haasteensa korona-aikana ovat paljon pienemmät kuin koulua käyvien pienten lasten perheiden haasteet.

Syksyn parisuhdekurssille tuleville he lähettävät jo ajatuksen siitä, että pienet asiat on hyvä erottaa isoista; että ei takerruttaisi vanhoihin jumeihin tai ärsyyntymisiin itsessä ja toisessa, vaan nähtäisiin arki vähän kauempaa, drone-näkökulmasta.

Mikko Kuustonen haastaa myös tutkimaan sitä, kuinka ristiriitoja voisi purkaa silloin, kun sanat tai valmiit mallit eivät toimi.

– Joskus parisuhteessa ratkaisut löytyvät luontevammin sivutuotteena, kun keskittyy läsnäoloon, musiikkiin tai kosketukseen.

Tule lokakuussa kuulemaan lisää Haluan olla läsnä sinulle – Syksyn parisuhdekurssille

Teksti: Essi Lehtinen, kuva: Brotherus-Kuustonen

Jonotuslista Liity jonotuslistalle syöttämällä sähköpostiosoite alla olevaan kenttään.
You need to Login for joining waitlist.