Sinua, sinua rakastan vie herkkiin hetkiin

Meikkauspiste on pihassa pakettiauton kyljessä. Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja, parisuhdetohtori Hanna Ranssi-Matikainen, toinen juontaja Joel Hallikainen ja haastateltavat istahtavat vuorotellen puuteroitaviksi. Ihmisiä menee ja tulee, kaikilla on oma tehtävänsä.

Säde ja Markus Jokela lähtivät aamukuudelta ajamaan Tuusulaan kotoa Harjavallasta. Tunnelma oli odottava, he eivät ole koskaan aiemmin osallistuneet televisio-ohjelman tekemiseen.

Kun varsinainen kuvaus alkaa, hyörinä hiljenee ja aika annetaan Säteen ja Markuksen tarinalle ja kokemukselle. Myöhemmin Säde kuvaa haastattelua koskettavaksi ja jotenkin intiimiksi.

Hanna maskissa kuvauspäivän aamuna.

− Kuvittelin, että monta kertaa sanotaan ”seis” ja ”poikki” ja otetaan uudestaan. Lopulta kaikki meni kuitenkin tosi nopeasti.  Päivä meni jotenkin sumussa, sanoo Säde Jokela.

Markus ei edes ehtinyt kiinnittää huomiota kameroihin.

− Jännitän kaikkia uusia tilanteita, mutta juontavat loivat luonnikkaan tunnelman, sanoo Markus Jokela ja jatkaa, että Hallikainen on persoonana sellainen, että häneen on tosi helppo tutustua.

Kerromme omasta kivustamme

Myös Rimona ja Hannu Hakkaraiselle kokemus on uusi ja jännittävä. ”Aika virittyneeksi” kuvaa Rimona tunnelmaa ennen kuvauksia.

− Se, ettei ole käsikirjoitusta, on superjännittävää. Kun pitää luentoa Parempi avioliitto ry:n kurssilla, on valmis esitys, mutta nyt Joel Hallikainen ja Hanna kyselivät ja me vastasimme. Ilman käsikirjoitusta! sanoo Rimona Hakkarainen.

Rimona Hakkarainen ihastui kuvauspaikkaan ja miljööseen ja toivoo niiden tunnelman välittyvän katsojille.  Hakkaraiset sai ohjelmaan mukaan se, että se on Parempi avioliitto ry:lle erittäin hyvä tilaisuus tehdä yhteistyötä Alfa-tv:n kanssa.

− Ja se, että aina kun halutaan puhua lapsettomuudesta, me olemme Hannun kanssa käytettävissä.

Joel Hallikainen laulaa Hannu ja Rimona Hakkaraiselle. Kuva: Hanna Ranssi-Matikainen.

Perheeseen kuuluu nykyään kaksi Kolumbiasta adoptoitua poikaa. Lapsettomuus ei ole suinkaan kaikkien suomalaisten ongelma, mutta tietoisuutta siitä olisi hyvä levittää.

− Vaikka me nyt olemme lapsiperhe, se ei poista tiettyä lapsettomuuden identiteettiä. Me voimme ehkä avata lapsettomuudesta kärsivien läheisille, työtovereille ja naapureille, mitä se kipu on. Joku voi haaveilla siitä, että saisi elää lapsiperheen arkea ja toiselle juuri lapsiperheen elämä haasteineen on raskasta. Opitaan ymmärtämään toistemme elämää, toistemme kipuja, sanoo Rimona Hakkarainen.

 

Muillakin voi olla samanlaista

Alfa-tv:llä Sinua, sinua rakastan -ohjelman toivotaan puhuvan ihmisille, joilla on elämässä kriisi. Alfalla havahduttiin pari vuotta sitten ajatukseen suomalaiseen makuun muokatusta televisiopsykologi Dr. Philin parisuhdeohjelmasta.

Kanava haluaa nyt tarjota katsojalle peilin, josta näkee, että kaikki käyvät läpi kriisejä ja niistä on mahdollista selvitä.

− Kriisissä jokainen kokee syvää yksinäisyyttä ja ajattelee, että vain minulle tapahtuu tällaista. Näistä haastatteluista ihmiset ehkä tunnistavat, että noin sattui meillekin, sanoo ohjaaja Timo Suomi.

Hanna Ranssi-Matikaista oli jo aiemmin haastateltu asiantuntijana Alfalla ja Parempi avioliitto ry:ssä on pareja, jotka osaavat kertoa omaa tarinaansa. Palaset löysivät toisensa. Ohjelma on uusi tapa keskustella siitä, mistä parisuhdeonni syntyy.

Toteutus on Hannan mielestä ollut vielä hienompi kuin hän uskoikaan. Kuvauksissa annetaan aikaa ihmisten omalle kokemukselle ja tarinalle.

− Ohjelman tekeminen on hyvin herkkää. Vastaavaa tapahtuu ehkä vertaisryhmissä.  Olemme tekemisissä tosi arvokkaiden asioiden kanssa.

Toive on, että monet suomalaiset parit rohkaistuvat hakemaan apua, jos sitä tarvitsevat. Esimerkiksi Parempi avioliitto ry:n verkkokursseille mahtuu rajattomasti osallistujia erityisesti parityöskentelyyn.

Euroviisujen kaltaisia isoja tuotantoja tehnyt Suomi sanoo parien tarinoiden tuoneen kyyneleet hänenkin silmiinsä. Parasta on, etteivät parit väitä, että ovat selvittäneet kaikki ongelmat.

− Eivät nämä ole mitään ”happily ever after” -kertomuksia, vaan kuvaavat oikeata elämää, joka jatkuu, sanoo Suomi.

Kaikilla on jotain, kun pintaa raaputetaan

Ohjelman toinen juontaja, kansan rakastama muusikko Joel Hallikainen on kiertänyt vuosikymmenet esiintyjänä tanssilavoja ja nähnyt, miten viihdettä tehdään. Hän juonsi pitkään leikkimielistä tuntemisleikkiä Tuttu juttua.

Sinua, sinua rakastan -nauhoituksissa hän sanoo jakavansa haastateltavien intensiteetin ja intiimiyden kokemuksen.

− Viihdepuolella olen oppinut painamaan kaasua, tekemään jotain, jos tulee hiljaisuus ja vartioimaton hetki.

Sinua, sinua rakastan toimii Hallikaisen mukaan täysin päinvastoin. Se on hiljaa ja kuuntelee. Vieraat eivät tule ohjelmaan käsittelemään vaikeita kokemuksia, vaan kertomaan, miten ovat ne käsitelleet.

− Näen edessäni ehjiä ihmisiä, jotka kertovat, miten voittivat elämänsä vaikeudet siihen hetkeen asti. Lähdemme sitten avaamaan sitä, miten heistä tuli mitä tuli, sanoo Hallikainen.

Hanna Ranssi-Matikainen tuntee pariskunnat ennestään, mikä luo pohjan haastatteluille. Silti Joel Hallikainen ihmettelee pariskuntien kuvauksissa juontajille ja katsojille suomaa luottamusta.

− Siinä ollaan tilassa, jossa ollaan kohdattavissa ja kuunneltavissa. Läsnä on rakkauden henki, muuten se ei toteutuisi.

Joel Hallikainen on ollut vaimonsa kanssa yhdessä 40 vuotta. Hän vie kuvauksista tuliaisia kotiin, ajatukset lähtevät niissä liikkeelle.

− Minusta tuntuu, että olen tarvinnut kaikki elämäni vaiheet ja ongelmat, jotta olen kypsä olemaan tässä ohjelmassa.

Kannattaa hakea apua

“Hyvä mieli jäi, oli hieno kokemus, sanovat Säde ja Markus Jokela (keskellä). Joel Hallikainen (vas.) ja Hanna Ranssi-Matikainen juontavat ohjelmaa. Kuva: Timo Suomi.

Säde ja Markus ovat kuvausten jälkeen odottavalla mielellä. Monenlaiset tunteet ovat nousseet pintaan.

− En ehkä uskalla katsoa koko ohjelmaa, kun se tulee, hymähtelee Säde Jokela.

Jokelat suostuivat haastateltaviksi toivoen, että siitä voisi olla jollekulle toiselle apua ja hyötyä. Markus sairastui syöpään, kun nuorempi pariskunnan lapsista oli vasta muutaman kuukauden ikäinen. Syöpä saatiin hoidettua ja Jokelat haluavat painottaa, että vaikeissakin tilanteissa on toivoa.

− Kannattaa lähteä hakemaan apua, jos se on tarpeen. Jos on avoin omien vaikeuksien kanssa, apua saa yllättäviltäkin tahoilta, kuvaa Markus Jokela.

Kuvauksissa puhuminen muutaman vuoden takaisista vaiheista ei tuntunut vaikealta. Kuvausten jälkeen rankat vaiheet ovat kuitenkin pyörineet mielessä ja tuoneet tunteet pintaan. Joel Hallikainen lauloi haastattelun päätteeksi Jokeloille kauniin balladin ”Vain rakkaus jää”.

− Nyt kun olen kuunnellut sitä uudestaan, alkaa itkettää, sanoo Säde Jokela.

 

Sinua, sinua rakastan -sarja alkaa torstaina 9.9. kello 21.00 Alfa-tv:llä. Uusinta seuraavana tiistaina kello 18.

9.9. Yksinäisinä yhdessä  Maria ja Jones Pohjanvuori pohtivat yksinäisyyttä parisuhteessa. Tunne korostuu viikkojen mykkäkoulun ja arjessa ohitetuksi tulemisen keskellä.

16.9.  Kaksi erilaista. Markku ja Maria Ihonen ovat taustoiltaan ja luonteiltaan varsin erilaisia. Alussa viehättänyt toisenlaisuus on tuottanut pitkässä avioliitossa myös kitkaa.

23.9. Puolison ADHD. Malla ja Tuomas Tanner havahtuivat erityislasten diagnoosien myötä isän samaan ominaisuuteen. Impulsiivinen tekeminen sai selityksen. Millaisia vaikutuksia puolison ADHD:lla on ollut Tannerien arkeen?

30.9. Lapsettomista adoptiovanhemmiksi. Hannu ja Rimona Hakkarainen tulivat varsin varhaisessa vaiheessa tietoisiksi lapsettomuudesta parisuhteessaan. Vaikeimmassa vaiheessa Rimona koki olevansa pelkkä kävelevä lapsettomuuden tuska ja koki syyllisyyttä siitä. Hannu yritti nähdä asian positiiviset puolet.

7.10. Työtä yötä päivää. Risto ja Marja-Leena Niemisen perheessä on tehty aina paljon työtä. Kahden vaativan työuran lisäksi myös vapaa-aika on täyttynyt monenlaisista projekteista. Mitä tehokas tekeminen teki parisuhteelle?

14.10. Kun puoliso sairastuu vakavasti. Säde ja Markus Jokela kohtasivat pikkulapsivaiheessa sen, mitä moni pelkää: puolison syöpään sairastumisen. Näinkö lyhyt yhteinen matkamme oli? Miten selviän syövästä?

21.10. Uupumus yllätti. Sami ja Maria Kuivinen ovat viiden pojan vanhemmat ja yrittäjäpariskunta. Jaksossa he kuvaavat sitä, miten vaativat työ ja perhe kuluttivat voimat kuin huomaamatta loppuun.

28.10. Kun lapsi sairastuu vakavasti. Kun Antti ja Anna-Kaisa Leinon kuopuksen posken turvotus paljastui imukudossyöväksi, alkoi selviytymistaistelu. Miten oppia elämään epävarman tulevaisuuden kanssa? Miten kohdata puoliso, joka reagoi tilanteeseen eri tavalla kuin minä?

4.11. Yhdessä 24/7. Anna ja Petteri Kotamäki pyörittävät yhdessä yritystä ja lapsiperhearkea. Kun puolisot jakavat yhdessä sekä työn että yön, on myös parisuhde iloineen ja haasteineen jatkuvasti läsnä.

11.11. Luottamus ja anteeksiantaminen.Tiiu Raid-Ala ja Lauri Ala. Viiden avioliittovuoden jälkeen Tiiu rohkaistui kertomaan avioliiton alun uskottomuudesta. Tämän jälkeen paljastui Laurin pornoriippuvuus, joka oli Tiiun itsetunnolle murskaava tieto. Keskinäinen luottamus oli mennyttä. Näille raunioille lähdettiin rakentamaan uudenlaista parisuhdetta.

 

Teksti: Essi Lehtinen, kuvat: Stanislav Voronin, ellei toisin mainittu

Jonotuslista Liity jonotuslistalle syöttämällä sähköpostiosoite alla olevaan kenttään.
You need to Login for joining waitlist.