1. Miksi kannattaa osallistua avioliittoleirille?

Avioliittoleirillä voi keskittyä oman puolison kohtaamiseen. Siellä ei tarvitse miettiä ruuanlaittoa, siivousta tai muita arjen askareita. Lapset viihtyvät omissa ikäryhmissään luentojen ja pienryhmien ajan. Vauvoillakin on omat hoitajansa niin että vanhemmat voivat keskittyä parisuhteensa hoitamiseen.

Leireille voi tulla parisuhdekriisissä. Tapahtumiin kannattaa kuitenkin osallistua jo tätä ennen, sillä tapahtumista saa eväitä ja työkaluja arkeen. Myös menneisyyden kipujen kohtaaminen yhdessä puolison kanssa on mahdollista. Avioliittoleirillä tunneyhteys puolisoon syvenee.

2. Kenelle leiri on suunnattu?

Leiri on tarkoitettu parisuhteensa hyvinvoinnista kiinnostuneille. Työmme perustuu vertaistukeen eri sukupuolta oleville pareille.  Avoparit ja uusperheelliset ovat lämpimästi tervetulleita. Erilaisten parien tarpeet huomioidaan pienryhmissä. Näin mahdollisimman moni voi kokea saavansa vertaistukea tilanteeseensa. Ryhmiä on tarjolla niin pikkulapsi-, seniori- ja uusperheille kuin lapsettomille tai monikulttuurisille pareille.  Vapaaehtoiset ryhmänohjaaja- ja luennoitsijaparit tekevät työtä oman tarinansa kautta.

3. Minkä ikäisiä pareja leirillä on?

Osanottajien ikäjakauma ulottuu 20-vuotiaista yli 80-vuotiaisiin. Parisuhteen odotukset ja tarpeet ovat yllättävän samanlaisia iästä tai elämäntilanteesta riippumatta.

4. Saavatko myös vanhat parit osallistua?

Ilman muuta! Koskaan ei ole liian myöhäistä parantaa parisuhdettaan.

5. Mitä pienryhmissä tapahtuu?

Pienryhmät ovat kolmen tai neljän parin vertaisryhmiä. Ryhmät muodostetaan samankaltaisessa elämäntilanteessa elävien kesken. Näin toimimalla mahdollistetaan vertaisten kesken syntyvä yhteys. Kullekin parille varataan yhtä paljon keskusteluaikaa, jonka voi käyttää haluamallaan tavalla. Ryhmissä keskustellaan luentoihin liittyvistä tehtävistä. Kokemus on osoittanut, että mitä enemmän tilanteestaan uskaltaa muille kertoa, sitä syvempää tukea henkilökohtaiseen tilanteeseen on mahdollista saada. Moni on tullut ryhmään ajatuksella, ettei aio kertoa itsestään muille mitään. Huomatessaan, että koolla oleva joukko on kiinnostunut ainutlaatuisesta tarinastani, keskustelu osoittautuu monesti ennakoitua antoisammaksi.

6. Millaisia aiheita luennoilla käsitellään?

Viikonmittaisella leirillä kuullaan yhdeksän – yksitoista parisuhteen vaalimista käsittelevää alustusta, joihin liittyy pienryhmäkeskustelut tehtävineen. Luennot käsittelevät avioliiton vaiheita ja rakkauden lajeja, avioliiton kristillistä perustaa, kommunikaatiota, itsetunnon vaikutusta parisuhteeseen, anteeksipyytämistä ja -antamista, tunneilmaisua, rakkautta tuhoavaa käyttäytymistä, suhdetarpeita, naisen ja miehen erilaisia odotuksia parisuhteelta, seksuaalisuutta ja suhdetta lämpöisenä pitäviä huomaavaisuuksia. Viikonvaihteen mittaisessa tapahtumassa käsitellään neljällä luennolla kahdeksaa edellä mainittua aihetta.

7. Millaista ohjelmaa lapsille on tarjolla?

Sillä aikaa kun vanhemmat ovat omassa ohjelmassaan, kaikenikäisille lapsille on tarjolla ikäkauttaan vastaavaa ohjelmaa vauvalassa, 1-2-, 3-4- ja 5-6-vuotiaiden sekä kouluikäisten ryhmissä. Vauvoilla on aina oma hoitaja. Viikonmittaisilla leireillä ohjelma rakentuu pajatoiminnan ympärille. Kouluikäiset voivat valita ohjelmaa joko seikkailu- tai kädentaitopainotuksella. Pajoja ovat esimerkiksi seikkailu, korut ja huovuttaminen, leipominen, rukous- ja laululeikki, kankaanpainanta, videopeli, media, nahkatyö, Mestarin jalanjäljissä -opetuspaja sekä tanssipaja. Lisäksi järjestetään urheilu-, bändi ja King’s Kids-leirejä.

8. En ole uskovainen, voinko tulla leirille?

Totta kai! Jokainen on enemmän kuin tervetullut maailmankatsomuksestaan riippumatta. Vaikka leirit perustuvat kristilliseen maailmankuvaan, keskiössä on parisuhteen hyvinvoinnin lisääminen.

9. Miten leirin kristillinen viitekehys näkyy tapahtumissa?

Kristillisyys näkyy ja kuuluu leirimusiikissa, jossa käytetään vaihtelevasti nykypop/rock-musiikkia, perinteisempiä parisuhdelauluja sekä hengellistä musiikkia virsistä ylistyslauluihin. Luennoitsijat siunataan tehtäväänsä. Pienryhmissä pidetään alku- ja loppurukous. Iltaisin leiriläisillä on mahdollisuus saada esirukousta henkilökohtaisiin kysymyksiin.

10. Puolisoni ei puhu suomea, voimmeko silti osallistua?

Pieksämäen paremman avioliiton perheleirillä on saatavilla simultaanitulkkaus luennoille, ja myös materiaalit ovat saatavilla englanniksi. Englanninkieliset pienryhmät mahdollistavat osallistumisen Pieksämäelle, joten lämpimästi tervetuloa.

11. Mitä tehdä, kun puoliso ei haluaisi osallistua?

Jos puolisosi ei ole innokas osallistumaan, niin ainakaan pakottaminen tai selän takana ilmoittaminen leirille ei ole oikea ratkaisu. Kerro sen sijaan puolisollesi, miksi osallistuminen olisi itsellesi tärkeää. Voit myös kysyä, mikä saisi hänet lähtemään, ja ehkä voitte jutella aiemmin osallistuneiden kanssa. Tapahtumissa ei pakoteta puhumaan, ja jokainen saa osallistua juuri sen verran kun kokee sopivaksi.

12. Haluaisimme kyllä osallistua, mutta mitä jos taloudellinen tilanteemme ei salli sitä?

Parempi avioliitto ry myöntää avustuksia perheille ja yksityishenkilöille yhdistyksen järjestämien kurssikustannusten kattamiseen. Avustus koskee kurssimaksuja sekä Parempi avioliitto ry:n suoraan tarjoamia majoitus- ja ruokapalveluja. Tuki kattaa noin puolet kurssihinnasta. 

Avustushakemustuote valitaan verkkokaupassa tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä niissä tapahtumissa, joihin avustuksia myönnetään. Avustuspäätös tehdään kahden viikon kuluessa ilmoittautumisesta ja sen jälkeen saatte sähköpostiin laskun.

13. Haluaisin antaa lahjakortin leirille, miten se tapahtuu?

Voit ostaa lahjakortin kätevästi verkkokaupan kautta: Osta lahjakortti

© Parempi avioliitto 2022

Jonotuslista Liity jonotuslistalle syöttämällä sähköpostiosoite alla olevaan kenttään.
You need to Login for joining waitlist.