Kolme pientä neuvoa

Jos hyvän avioliiton rakennusaineet pitäisi tiivistää muutamaan, lista voisi näyttää seuraavalta. Ensinnäkin, pidä puolisoa elämäsi tärkeimpänä ihmisenä. Miten sen voi käytännössä osoittaa? Ainakin rajaamalla muuta elämää niin, että toiselle annetut lupaukset vaikkapa kotiintulosta on mahdollista pitää. Lasten kanssa ei kannata liitoutua perheen aikuista vastaan, vaan vetää kaikissa tilanteissa yhtä köyttä. Seksi kertoo suhteen ainutlaatuisuudesta muihin suhteisiin verrattuna.

Toiseksi vähän on enemmän. Kauniit sanat, arkisten asioiden keskittynyt kuunteleminen tai sipaisut ohimennen. Ne tekevät molemmat onnelliseksi, samoin kuin vaatimustason alentaminen. Kahvinkeittäminen aamuisin on kuuluva viesti arkirakkaudesta. Hyvää on myös siunauksen toivottaminen puolisolle aamulla ennen kodin ovesta ulos ampaisemista.

Kolmanneksi, lähde avioliittoleirille. Suhde kaipaa auton, puutarhan ja talon tavoin säännöllistä perushuoltoa. Ilman sitä ajan hammas saattaa tehdä parisuhdetalossa tuhojaan. Myös perustuksiin kannattaa silloin tällöin kiinnittää tavallista tarkempaa huomiota. Jeesus kertoi kahdesta rakentajasta, joista toinen rakensi talonsa hiekalle ja toinen kalliolle. Hiekalle rakentaminen oli monella tapaa kätevää: talon paikan pystyi tasoittamaan vaivattomasti. Työ eteni joutuisasti. Rakentamiseen tarvittavat materiaalit olivat lähes käden ulottuvilla. Talo oli hetkessä valmis.

Toisen rakentajan työ oli huomattavasti hitaampaa: kallion muokkaaminen taloa varten vei aikaa. Se kysyi hermoja ja pitkäjänteisyyttä. Tuntui, ettei huolellinen työ valmistu ikinä. Monet taloon tarvittavat aineet piti joko lohkoa kalliosta tai tuoda paikan päälle muualta. Lopulta tämäkin talo oli valmis.

Aurinkoisella säällä molemmissa taloissa on vaivatonta asua. Rakennustapaerot paljastuvat vasta elämän myrskyssä: vaikeuksien tullen hiekalle rakennettu talo ei aina kestäkään. Kivelle perustettu, hitaasti rakennettu talo osoittaa kestävyytensä elämän ankarissa olosuhteissa. Se ei hätkähdä myrskysäätä, vaan kestää pystyssä urhoollisesti. Taloon asettunut perhe on talon sisällä vaikeuksissakin suojassa.

Avioliiton huoltotapahtumissa opetellaan niitä taitoja, joilla parisuhdetalosta on mahdollista tehdä kestävämpi. Tosielämässä koeteltujen periaatteiden varaan rakentamalla suhde antaa kaikille sen jäsenille suojaa silloinkin, kun elämä ei näytä aurinkoisia kasvojaan. Vaikeudet testaavat, millaisista aineksista rakennelma on koottu. Ja jokainen meistä löytää joskus itsensä tilanteesta, jossa hyvät neuvot ovat kalliit. 28.6.2015

 

Takaisin ylös
Tämä sivusto käyttää evästeitä parhaan käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi.
Ok