Keskitytään omaan eloon

25.9.2016 Suvi Solanto

On todella helppoa kuvitella kaikilla muilla menevän paremmin, päättelee vain ulkokuoresta ja värittää loput mielikuvituksella sekä oletuksilla. Ihan varmasti ne kaikki muut vastaan kävelijät ovat tasapainoisempia, onnellisempia, terveempiä, rikkaampia ja rakastetumpia kuin minä itse. Jos näkee vain sen ulkoisen verhon, niin ei voi todellakaan edes aavistaa mitä se saattaa kätkeä taakseen.

Tämä tuli mieleeni kun ajoin taksilla kotiin sairaalasta, jonne olin joutunut röntgenkuvauksiin loukkaantuneen jalan vuoksi. Hirvitti ottaa taksi, en koskaan käyttänyt taksia niiden hintojen vuoksi. Sillä suhattiin kuitenkin ees ja taas. Taksia ajanut mies kertoi lähtevänsä seuraavalla viikolla Hawajille vaimonsa kanssa. Ehdin jo ajatella, että wow kyllä teidän kelpaa, kunnes hän jatkoi matkan tarkoituksena olevan reissu katsomaan tyttärensä perhettä, jossa oli parantumattomasti sairas pikkulapsi. Nielin nopeasti orastavan kateudenpistoni.

Yhdellä ystävälläni on ulkomaalaistaustainen mies. Sellainen raamikas, karulla tavalla komea. Kerran tapasimme isommalla porukalla vanhojen kollegoiden kesken, joihin tämä samainen ystäväkin kuuluu. Puhuttiin omista miehistämme, kehuttiin ja vähän ehkä myös jurnutettiin. Ystäväni ei juuri sanonut sanaakaan eikä osallistunut keskusteluun. Hänen poikettuaan vessaan, muutama henkilö kommentoi kärkkäästi miten tämä rouva X oli ylpeä ja hänellä oli noussut hattuun, kun puolisonsa oli moinen etelämaiden rantaleijona. Ei sitten edes keskusteluihin viitsi osallistua kun kuvittelee olevansa muita parempi. Olisivatpa nämä selän takana puhujat tienneet saman totuuden minkä itse tiesin. Mies oli pahasti alkoholisoitunut, sekaantunut hämäriin kuvioihin, juodessaan lisäksi väkivaltainen ja arvaamaton. Saattoi kadota viikoiksi omille reissuilleen eikä osallistunut lapsiensa elämään millään tavalla. Sitäkö nämä naiset kadehtisivat jos tietäisivät?

Toinen kaverini on töissä menestyneessä yrityksessä, tienaa sievoisesti ja hänen puolisonsa on myös hyvin isotuloinen, oman firman pyörittäjä. He matkustavat paljon yhdessä, päivittävät upeita reissukuvia Facebookiin ja ajelevat uusimmilla automalleilla. Olen usein kuullut puolituttujen kommentoivan että helppohan se heillä. Ja kuvittelevat siellä olevan täysin ongelmatonta. Samalla tiedän, että perheen mies tekee liki ympäripyöreää työpäivää, on burn outin partaalla ja heillä ei ole koskaan arkena yhtään yhteistä aikaa perheenä. Tämä aiheuttaa runsaasti riitelyä ja eripuraa sielläkin, hienon talon seinien sisäpuolella.

Muutama vuosi sitten saimme vieraita Norjasta. Perhe oli ottanut 2 kuukautta aikaa reissata pitkin Suomea, koska se oli ollut heidän unelmansa. Heillä oli 2 pientä lasta ja perheen äiti oli alle kolmikymppinen. He kävivät kaikki mahdolliset lapsiperheiden unelmakohteet; Särkänniemen, Puuhamaan, Punkaharjun kesämaan, Muumimaailman, Linnanmäen... Lauttamatkalla Saksasta Suomeen oli eräs toinen lapsiperheen äiti ihmetellyt miten kenelläkään voi olla mahdollista pitää noin pitkää lomaa. Olipa vielä tokaissut, että niin pitkällä lomalla jo varmasti alkaa puuduttaa lasten kanssa oleminen. Näin sanonut äiti olisi ehkä miettinyt viestinsä uudelleen jos olisi tiennyt nuoren äidin kärsineen todella vakavasta vatsasyövästä, mille ei ollut mitään tehtävissä. Elinaikaa oli annettu vuoden verran, joten hän halusi viettää kenties viimeisen kesänsä lastensa kanssa. Luoja kuitenkin soi hänelle mahdollisuuden ihmeellisesti parantua ja hän on perheensä parissa vieläkin, arvostaen jokaista hetkeä.

Kun ensi kerralla kuvittelet kaikilla ympärillä olevilla ihmisillä menevän niin paljon lujempaa kuin sinulla, niin pysähdy kysymään – älä oleta tietäväsi totuutta. Kuuntele mitä heille kuuluu, saatat huomata että itselläsi meneekin aika älyttömän hyvin.

 


Suvin muita blogi-kirjoituksia

 
Suvi Solanto
suvi Ensitreffeillä mieheni kanssa vannoin etten ikinä menisi naimisiin, hankkisi lapsia tai taloa pellon laidalla. Nyt 3 poikaa, koira ja aviotaivaltakin on yhdessä tassuteltu ylä-ja alamäissä 11 vuotta.  

Perustietoja: 35-vuotias monitoiminen yrittäjä, kotipaikka Helsinki
Takaisin ylös
Tämä sivusto käyttää evästeitä parhaan käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi.
Ok