Pitkä parisuhde voi ajan saatossa alkaa tuntua tylsältä. Arki sujuu, mutta kipinä on kuin muisto vain. Usein jo pelkkä vaivan näkeminen toisen eteen saattaa muuttaa tunnelman.
Ympärillä tapahtuu usein paljon kiinnostavia asioita. Jos puoliso tuntuu tutulta ja arkiselta, päivät täyttyvät omalla tekemisellä. Kalenteri kertoo ihmiselle tärkeistä asioista: hän antaa aikaansa niille asioille, joita rakastaa ja arvostaa.
Anna aikaa. Jos puolisot eivät jätä aikaa toisilleen, molemmat tekevät johtopäätöksen: ”En ole sinulle tärkeä.” Asioiden laittaminen tärkeysjärjestykseen vaikuttaa väistämättä valintoihin.
Keskittyminen tärkeimpiin asioihin ja ihmisiin tuo tasapainoa elämään. On paljon sinänsä hyviä ja tarpeellisia asioita, mutta kaiken ei tarvitsee koskea itseä.
Kun tärkeysjärjestys on mietitty, se voi myös helpottaa tunnontuskia, kun kieltäydyt jostain tehtävästä. Tärkeää on miettiä, kehen kieltäytyminen vaikuttaa: puolisolle ja lapsille annettujen lupausten rikkominen on vakavampaa kuin itse asetettujen tavoitteiden täyttämättä jättäminen.
Yhteinen aika on tärkeää puolisoiden välisen tunnesuhteen syntymiselle ja syventymiselle. Toisen viereen pysähtyminen säännöllisesti auttaa ylläpitämään hyvää keskusteluyhteyttä, asioista tulee puhuttua. Väärinymmärrysten ja olettamisen riski pienenee, kun omia ajatuksiaan jakaa toiselle arjessa.
Puolison kanssa vietettävä aika kannattaa nostaa tärkeysjärjestyksen kärkeen. Asioiden kokeminen yhdessä syventää suhdetta, samoin esimerkiksi harrastukset, matkat tai vaikkapa yhteisöjen hyväksi toimiminen.
Anna aikaasi.
Yhteisen ajan ei aina tarvitse olla mitään sen ihmeellisempää kuin yhdessä tehty kauppareissu, lenkki tai pyykin viikkaaminen. Ne luovat hyviä hetkiä toisen kohtaamiseen. Kotitöitäkin voi tehdä yhdessä. On kuitenkin hyvä etsiä myös sellaista tekemistä, josta molemmat puolisot pitävät.
Parisuhteessa tarvitseminen on kaunista. Puolison tarpeita täyttämällä hänet voi tehdä onnelliseksi. Miehen ja vaimon välinen suhde poikkeaa muista ihmissuhteista, ja kumppanit odottavat toisiltaan eri asioita kuin keneltäkään muulta ihmiseltä. Nämä odotukset ovat suhdetarpeita. Niitä ei pysty itse täyttämään, vaan ne täyttyvät vain läheisen ihmissuhteen kautta.
Suhdetarpeissa saattaa olla yksilöllisiä tai sukupuoleen liittyviä eroavuuksia. Niiden voimakkuus tai tärkeysjärjestys voi yllättää arjessa. Tarpeet saattavat myös vaihtua elämäntilanteiden muuttuessa.
Puolisot saattavat usein ajatella, että toisen pitäisi sanomattakin tietää, mitä häneltä odottaa. Luullun ymmärtämiseen ei kuitenkaan kannata luottaa. Puolisoilla on oikeus, suorastaan velvollisuus ilmaista tarpeensa toisilleen. Heillä ei kuitenkaan ole oikeutta vaatia toisiaan täyttämään niitä.
Suhteen alkuvaiheissa ei tarpeiden täyttymisestä tarvitse yleensä murehtia. Pitkän parisuhteen myötä tilanne saattaa muuttua, kun arki tulee suhteeseen ja erilaisuus alkaa ärsyttää.
Jos tarpeita ei ilmaista, saattaa käydä niin, että puolisot täyttävät juuri niitä tarpeita, jotka ovat tärkeitä heille itselleen ja joita toiselta odottavat. Tästä voi seurata pettymystä ja turhautumista, koska tarkoitus oli ilahduttaa toista.
Täyttymättömät tarpeet aiheuttavat loukkaantumisia ja voivat johtaa riitoihin. Seurauksena voi olla tarpeiden ylikorostamista, tukahduttamista, välinpitämättömyyttä, kostamista ja valtataistelua, jossa kumpikaan ei halua täyttää toisen tarpeita. Tässä taistelussa ei ole voittajia.
Vaarana on myös tarpeiden täyttäminen suhteen ulkopuolella, mikä voi johtaa uskottomuuteen. Arvostusta saatetaan hakea töistä tai vaikkapa urheilusta, jos suhteessa kokee saavansa vain arvostelua. Tai ystävälle on helpompaa jakaa itsestään enemmän kuin omalle puolisolle, jos tämä ei ole kiinnostunut kuuntelemaan.
Puolison suhdetarpeita on hyvä sitoutua täyttämään, vaikka ne olisivat sellaisia, joita ilman itse tulisi hyvin toimeen tai joita ei ymmärrä ollenkaan. Kun vuosien myötä tuntee toisen aivan erityisellä tavalla, toisen rinnalle voi myös tulla toisin kuin kukaan muu.
Pienet huomionosoitukset arjen keskellä piristävät suhdetta. Ensin on kuitenkin hyvä ottaa selvää, millaisista asioista puoliso pitää ja mitkä asiat viestivät hänelle rakkaudesta. Joskus kuulee puhuttavan rakkauden kielistä. Kirjailija ja pariterapeutti Gary Chapmanin kehittämän teorian mukaan rakkauden kieliä on viisi. Chapmanin mukaan jokaisella on ainakin yksi rakkauden ”pääkieli”, mutta sen lisäksi myös muut kielet voivat näkyä elämässä.
Miksi oma ja kumppanin rakkauden kieli olisi hyvä tuntea? Teorian ytimessä on toisen ymmärtäminen ja erilaisuuden hyväksyminen – kaikki rakastavat ja kaipaavat rakkautta eri tavoilla. Jos ymmärtää, etteivät kaikki kaipaa rakkaudessa samoja asioita, ihmissuhteiden ylläpitäminen voi olla helpompaa.
Se, mitä rakkauden kieltä puhut, kertoo siitä, minkä koet rakastavaksi eleeksi. Kumppanin rakkauden kieli puolestaan paljastaa, millaiset eleet hän kokee rakkaudenosoituksiksi. Pariskunnat puhuvat harvoin täysin samaa rakkauden kieltä.
Erilaiset kohteliaisuudet ovat yksi keino viestiä rakkautta. Myönteisten sanojen kieltä puhuva uskoo siihen, että sanat tekevät hyvää. Teot eivät aina puhu sanoja voimakkaammin, lempeät ja kannustavat sanat voivat tukea itsetuntoa ja vahvistaa kokemusta siitä, että on erityinen.
Jos myönteisten sanojen kieli on sinulle tärkein rakkauden kieli, päiväsi piristyy kehuista ja kiitoksista. Vastaavasti ikävät sanat voivat tuntua musertavilta. Ne voivat jäädä kummittelemaan mieleesi pitkiksi ajoiksi.
Erilaiset palvelukset puhuvat omaa kieltään rakkaudesta. Joku kokee tiskivuoren raivaamisen tai imuroinnin rakkaudenosoituksena. Pienten palvelusten kieltä puhuva tietää, että arkiseltakin tuntuvat, mutta omaa työmäärää helpottavat, eleet voivat olla juuri niitä merkityksellisimpiä.
Rakkaudenosoitus voi olla pienten palvelusten kieltä puhuvalle siivoaminen tai vaikkapa matkan varaaminen. Laiskuus, lupausten rikkominen ja toisen työmäärän kasvattaminen voivat loukata syvästi.
Rakkaudenlahjoja ei pidä sekoittaa materialismiin. Lahjan hinnalla tai suurudella ei välttämättä ole merkitystä. Tärkeää on, että lahjan saajaa on ajateltu, kun lahjaa on valittu.
Pohjimmiltaan lahja viestii, että kumppani on ollut lahjan antajan mielessä. Lahjojen kieltä puhuvalle tulee huolella valitusta lahjasta ymmärretty, huomioitu ja rakastettu olo.
Kahdenkeskeistä aikaa kaipaavalle yhdessä vietetty aika huutaa rakkautta kovempaa kuin yksikään ääneen lausuttu rakkaudenosoitus. Laske siis puhelin alas, sulje televisio ja keskity olemaan läsnä puolisosi kanssa. Kuuntele, osoita kiinnostusta ja keskustele.
Fyysinen rakkauden kieli ei suinkaan tapahdu vain makuuhuoneessa. Kosketuksen kieltä puhuva nauttii kaikenlaisista kosketuksista: halauksista, suudelmista ja käsien pitelystä. Kevyestä kosketuksesta ruoanlaiton lomassa ja selälle lasketusta kädestä.
Kosketus tuo sen kieltä puhuvalle rakastetun, turvallisen ja yhteenkuuluvan olon. Fyysisesti liian etäinen kumppani istuttaa mieleen epävarmuuden, joka pahimmillaan johtaa siihen, ettei kosketuksen kieltä puhuva koe olevansa lainkaan rakastettu.
Arjessa hellyys ja sipaisut ohimennen saattavat jäädä vähiin. Koskettamisen ja ihokontaktin hyvinvointia lisääviä vaikutuksia on pitkä lista: stressin ja aggressiivisuuden väheneminen ja unen laadun paraneminen kuuluvat listan kärkeen. Aamu- ja iltasuukot, voimahalit tai pienet hipaisut vieraiden läsnä ollessa vahvistavat suhdetta.
Läheisyyttä ja hellyyttä kannattaa ylläpitää. Sen ei tarvitse olla eroottisesti latautunutta. Toisaalta myös ei-eroottinen kosketus saattaa lisätä erotiikkaa. Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä. Se on jokaisen ihmisen sisäinen ominaisuus syntymästä kuolemaan saakka. Seksuaalisuus ei katoa ihmisestä koskaan, mutta sen merkitys ja tarve seksuaaliseen toimintaan muuttuu eri elämänvaiheissa.
Parisuhdetapahtumat ovat hyvä väylä etsiä yhteyttä puolisoon. Niillä keskitytään toisen kohtaamiseen ja omien ja yhteisten kipukohtien työstämiseen. Kadoksissa ollut yhteys puolisoon saattaa löytyä. Saatte myös vinkkejä ja pääsette vaihtamaan ajatuksia siitä, miten hyvästä parisuhteesta voi saada vielä paremman. Parisuhdekursseja järjestetään eri teemoilla. Kannattaa miettiä, mitä te kaipaisitte juuri nyt.
Monia rohkaisevat erityisesti muiden samaa kokeneiden parien kokemukset ja kertomukset. Paripienryhmissä saa jakaa omia ajatuksiaan turvallisessa ilmapiirissä koulutetun ryhmänohjaajaparin luotsaamana. Jos pienryhmät eivät tunnu omalta jutulta, niin verkkokursseilla aiheisiin keskitytään vain oman puolison kanssa.
Testaa, mikä on sinun rakkauden kielesi? Entä puolisosi? Testi on julkaistu Kotiliedessä 2020.
Lähteet: Rakkauspankki, Rakkauspankki – kootut kultakolikot (Parempi avioliitto ry)
© Parempi avioliitto 2022