leinot 1m

Kun elämä täyttyy kiireestä, huolesta ja väsymyksestä, parisuhteen hellimiseen ei tahdo jäädä voimavaroja.
Järvenpään Kevätseminaarissa arkirakkaudesta puhuneet viiden lapsen vanhemmat Antti ja Anna-Kaisa Leino rohkaisevat etsimään omannäköisiä, käytännöllisiä ratkaisuja arkeen.
– Perustarpeet on täytettävä ensin. Mikään ei suju, jos on kova nälkä tai univaje, he muistuttavat.

Leinot irrottavat sunnuntait lepoon ja virkistäytymiseen, jolloin he myös käyvät kirkossa.
Kiihkeimpinä ruuhkavuosinaan he alkoivat ostaa kotiapua.
– Aluksi se tuntui kovalta investoinnilta, joka kuitenkin on osoittautunut kannattavaksi parisuhteen ja perheen hyvinvoinnin kannalta, Anna-Kaisa toteaa.

Yhteinen treeni ja iltakehut puolisolle

Vanhemmat tahtoisivat viettää yhdessä aikaa 15 tuntia viikossa, mutta keskimäärin he jäävät tavoitteestaan viiden tunnin verran.
– Kun liikunta oli jäämässä vähiin, keksimme hyödyntää kahden kilometrin mittaista kotitietämme. Hölkkäämme sen yhdessä edestakaisin 2-3 kertaa viikossa. Lenkit ovat kohottaneet kuntoa ja lisänneet jaksamista, Anna-Kaisa summaa.
Vatsalankkua he treenaavat yhdessä, kodin lattialla.

Iltaisin pari rukoilee yhdessä ja kertoo puolisolle asian, joka hänessä oli tänään parasta. Aiemmin heillä oli tapana nimetä sunnuntaisin kolme myönteistä tunnetta menneestä viikosta.
– Kriisiaikoina se oli haastavaa, mutta tapa kantoi hedelmää, Antti kiittää.
Molemmat pyrkivät rehellisyyteen ja avoimuuteen itseä ja puolisoa kohtaan. Omista menoista kerrotaan hyvissä ajoin, mikäli mahdollista.

Kolme avioliittotapahtumaa vuodessa

Ilmapiiriä sulostuttavat pienet huomaavaisuudet sekä sanat kiitos ja ole hyvä.
Antti avaa ritarillisesti vaimolleen oven. Autoa käytettyään Anna-Kaisa siirtää kuljettajan penkin taaksepäin, jotta puoliso pääsee helposti istuutumaan, kun seuraavaan kerran tarttuu rattiin.
– Erotessa halataan ja siunataan.

Leinot osallistuvat yhteisestä sopimuksesta kolme kertaa vuodessa parisuhdetapahtumiin, joista yksi on kesäinen leiri.
– On todella tärkeää pysähtyä säännöllisesti miettimään, mitä meille oikeasti kuuluu. Parempi avioliitto ry:n tilaisuuksissa on ihanan hoitava, rakkaudellinen ilmapiiri – huumorilla höystettynä, toteavat Leinot lämpimästi.

TEKSTI JA KUVA ERJA TAURA-JOKINEN